:: Setiap Pemberian, Bernilai Di Sisi Tuhan ::

Tetamu Kehormat :

Friday, June 17, 2011

Guest Post : kisah nenek jual bawang.

Guest Post dipetik dari blog Nazrul Syazwan aka Warouq.

gua masih teringat nenek jual bawang dekat dengan rumah gua. dah 2,3 kali gua pergi beli bawang & kentang sama dia. tapi yang gua tak puas hati tu pasal attitude dia terhadap gua. muka kemain bengis. siap suruh gua timbang sendiri lagi tiap-tiap kali. gua memang tak puas hati dengan nenek tu. dia tak ngam sama gua.

ada satu hari tu hari gua masak. instead of beli bawang dekat Mounirah atau Khairuzzaman atau pasar sayeda, gua nekad nak beli bawang sama nenek hari tu. gua nak testing selama mana dia boleh buat muka cengih. gua datang kat dia. steady. gua cakap nak beli bawang setengah kilo sama ubi sekilo. cilakak mood dia tak kena lagi hari ni. dia pusing kepala pelan-pelan pandang gua sambil jari tunjuk plastik. dia suruh gua amek sendiri. oo main kasar. siap. gua gagah amek plastik, gua saduk bawang banyak nak mampus. gua letak depan dia. hamek kau. dia pusing kepala pelan-pelan pandang gua sambil jari tunjuk penimbang. dia suruh gua timbang sendiri as expected. gua letak atas penimbang, gua amek pemberat 1/2 kilo letak atas penimbang lagi satu. kompem la terlebih berat bawang tu sebab gua sauk bawang tu mau 3 kilo gua rasa. saja gua nak testing kesabaran beliau alang-alang dia dah buat muka kelat. dah tak pasal-pasal gua kena maki sebab nampak bodoh nau nak setengah kilo tapi bubuh sampai dekat sepelastik penuh. gua senyum je. ketat. damn nenek ni tak boleh dibawak gurau langsung. gua timbang elok-elok. last-last time bayar gua tanya berapa harga. dengan riak wajah kerek dia kata LE4.25. gua cek poket ada syiling LE3. gua buat muka macam miskin tak cukup duit. nenek tu terus buat bunyi "tsk..". gua cukup pantang arab buat bunyi tu. tanda dia tensen. tapi gua senyum. gua bukak dompet keluarkan LE5 sekeping. duit baru, keras lagi, dan harum. gua letak atas tangan dia sekali dengan duit syiling LE3 tadi. gua terus blah dengan muka angkuh. cukup 4,5 langkah gua jalan gua dengar nenek tu panggil, "ta3ala khud elba2i yabni!!" (anak, amek duit baki ni). keh keh gua senyum. gua pusing muka pelan-pelan pandang dia. gua buat muka kerek mata stim cakap, "khalli ma3ik.." (simpan je/keep the change). gua tengok air muka nenek tu berubah. gua seronok sebab berjaya buat nenek tu cakap "syukran yabni". gua balas, "shukru lillah..". gua balik. itu hari gua masak lemak labu sama ayam goreng rempah.

hari ni turn gua masak lagi. gua nak jenguk nenek tu. padahal ada je kedai bawang lain lagi dekat. saja gua nak carik pasal. tapi yang bestnya bila gua datang nenek tu senyum. nak tergelak gua tengok. gua happy, bhai. kali ni dia siap amekkan bawang, buh atas penimbang, & siap kasik diskaun. gua beli bawang biasa la 1/2 kilo je tapi nenek tu kasi sekilo sama gua. siap dia tanya nama gua apa. tak pasal-pasal gua dapat sorang lagi member kat Sayeda ni.

gua terfikir। walau kat mana pun kita hidup, kita mesti raikan kehidupan। arab-arab sekeliling gua pun gua tak penah lokek buat modal berkawan. tak kisah la kat mana pun gua pindah selama 6 tahun ni, gua sentiasa akan kenal kebanyakan orang keliling rumah gua. bukan susah nak mulakan. kadang tu sekadar buat-buat tanya benda yang gua dah tau je pun. tak rasa best ke tiapkali kau orang jalan kaki nak pegi kelas ke, gi main bola ke, balik usrah ke kau boleh angkat tangan lambai-lambai sama arab sekeliling. pakcik kedai runcit, pakcik jual ayam, pakcik kedai makan, pakcik kedai kacang, pakcik kedai baju, pakcik asob, pakcik gunting rambut, pakcik ahwah, pakcik masjid, pakcik imarah. tak kira la perangai diorang macamana tapi semua tu orang-orang yang boleh doakan kau orang. ini tahun last gua kat mesir. gua nak berkawan puas-puas. ok bye.

Post asal di sini.

22 comments:

nurilhakim said...

Skil dakwah baru. Selalu gua edjas bagi gula-gula je. Brader ni sampai hulur duit lebih, banyak pla tu. Mana tak jatuh cinta nenek tu. Haish. Poligami la mamat nih. Mekasi bro! ;)

Anonymous said...

Nabi pn diutus utk mnyempurnakan akhlaq mulia. kesinambungan perjuangan akhlaq masih tersisa rasanya dlm diri huhu jazakallah

Iqwan said...

haha sempoi brader ni. Mujo xde anak dara mkcik tu, kalo x mgkin lg byk yg dihulur hehe

Muhammad Warouq bin Qamar said...

baru perasan. poligami amendenye. heh. sama2, bro. pasni gua pun nak try ejas dengan gula2 la pulak. kot2 nenek bawang tu suka X)

nurilhakim said...

Salam semua,sory lambat respon,baru balik musafir.

Anonymous,
Sangat benar. Banyak ayat yang sebut tentang tujuan itu, dan ternyata Rasulullah mengislamkan begitu banyak orang semata-mata dengan menunjukkan akhlaq yang baik. Sollu alaih.

Iqwan,
Brader ni member dri skul menengah,memang terkenal mulia pda akhlaqnya.Anak dara pun ramai teruja ;)

Warouq,
Gua slalu ejas budak2 je pkai2 gula2.Kalo nenek2,gua cadangkan Ferrero baru jalan. Jap, dia bujang lagi ke? :D

Akmal said...

Nak marathon blog abg nie..Doakan kejayaan..

Anonymous said...

buy cialis prescription online cialis daily best time take - cialis online generic

Anonymous said...

xanax online xanax bars numbers - can you take 2mg xanax

Anonymous said...

buy cialis online best price cialis 20 mg - cialis drug interactions

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#50897 tramadol 50 mg buy online - tramadol 50 mg prospect

Anonymous said...

buy cheap klonopin how much klonopin should i take for anxiety - klonopin 2 mg street value

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 tramadol hcl 50 mg tab - tramadol for dogs withdrawal

Anonymous said...

clonazepam without prescription green klonopin dosage - where can i buy klonopin online

Anonymous said...

buy tramadol tramadol xanax - where to buy tramadol for dogs

Anonymous said...

buy klonopin online klonopin vs xanax side effects - klonopin withdrawal cure

Anonymous said...

generic clonazepam klonopin side effects suicidal thoughts - best online pharmacy klonopin

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol for dogs what dosage - tramadol dosage oral

Anonymous said...

http://www.integrativeonc.org/adminsio/buyklonopinonline/#5508 klonopin c 13 - side effects 0f klonopin

Anonymous said...

The post has estаblіshеd benefіciаl tο us.
It’ѕ really helpful and you are certainly еxtremely experienсеd of this type.
You possess oρened my personal еye to varіous views on
this kind of ѕubject using intriquing, notable and sound content.
Take a look at my blog post : ambien

Anonymous said...

http://southcarolinaaccidentattorney.com/#77410 does carisoprodol 350 mg contain aspirin - side effects of taking carisoprodol

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol recreational erowid - carisoprodol use in horses

Anonymous said...

Thе геport οffеrs confiгmed helpful
to uѕ. It’s really eԁuсatiοnal and you
are certainly very experienced in this аrеa.
You possess еxposed our face in order to various
views on this kind оf subject using intriguing, nοtablе and strong wrіtten content.


Also visit my homepаge: buy Xanax
My web page ; buy Xanax

Tak Kenal Tak Cinta

Penulis adalah insan yang cintakan seisi dunia dalam perjalanan menuju akhirat. Cinta kepada isi dunia, membawa diri cinta untuk memberi.

Diberi ruang memberi sejak di bangku Sekolah Agama Menengah Bestari (SAMBEST) Subang Jaya, Exco Kerohanian dan Sahsiah MPP Universiti Malaysia Sabah, Timbalan Presiden Persatuan Siswazah Sabah dan kini mencari ruang memberi dengan berkongsi mengasaskan Rabithah Tullab Ad-Dawli.

Pemegang ijazah Sains Marin daripada Universiti Malaysia Sabah dan meneruskan pengajian di dalam bidang syariah dan Bahasa Arab di Maahad Dawli, Dimashq.

Rabithah Tullab Ad-Dawli

Rabithah Tullab Ad-Dawli memerlukan sumbangan berterusan untuk menjalankan agenda kebajikan.

Salurkan sumbangan anda ke akaun sementara:

Maybank : 162263440765
(Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman, Pengurus Rabithah)

Persatuan Siswazah Sabah

Persatuan Siswazah Sabah
Misi Menyelamatkan Aqidah Anak Sabah

Mereka Juga Membaca :

Sebarkan Pahala Itu :

There was an error in this gadget

Kunjungan VIP:

Ilmuwan