:: Setiap Pemberian, Bernilai Di Sisi Tuhan ::

Tetamu Kehormat :

Thursday, June 25, 2009

Gelora itu Tenang Kembali


Disebutkan bahawa wujud ketika ini suatu kapal yang tersangat besarnya. Besarnya kapal tersebut sehingga memuatkan jutaan panglima dan dinaiki ia oleh pelbagai etnik dan bangsa serta agama. Oleh sebab itu ia dinakhodai oleh sekalian ramai nakhoda kapal yang berwibawa. Besarnya kapal itu sehinggakan nakhoda duduk jauh-jauh, seorang di hujung sini sedang seorang lagi tercampak ke sana; hendak berbincang ambil masa, hendak bergerak banyak kerja. Justeru setiap nakhoda itu punya pasukan nasihat yang membantu ia memerhati dan mencadangkan apa yang patut. Kumpulan penasihat ini ada yang sifatnya nakal sedangkan ada yang baik-baik sahaja.

Ada pula sebuah perahu lanun yang selalu mendekati kapal tersebut. Adapun perahu lanun ini hampir tenggelam dan anak-anak kapalnya yang mempunyai peluang pasti akan terjun berenang ke kapal bertukar arah dan mencari selamat yang lebih. Perahu lanun ini di usia akhirnya masih canggih dilengkapi sistem siaraya, yang digunakan oleh lanun untuk menjerit dan memprovokasi kapal besar supaya berpecah-belah dan bergaduh sesama sendiri.

Suatu hari laut bergelora. Gurh berdentum dan air berkocak kuat. Anak-anak kapal dan anak-anak perahu dikhuatiri tak selamat. Lalu salah seorang nakhoda kapal bangun berkata, mari kita duduk semeja, kapal dan perahu, lanun dan manusia, berbincang semua, perbetul apa yang tak kena!

Dari sini dia berkata, sampai ke sana oleh kumpulan penasihat nakhoda paling tua, menjadi bunyinya, mari kita duduk semeja, kapal dan perahu, lanun dan panglima, berpadu tenaga, jadi lanun semua!

Maka mengamuk nakhoda yang tua, bagus kamu yang tak setia, terjun ke laut sahaja!

Maka lanun jadi gembira, jerit mereka dengan pembesar suara, mari semua, jadi lanun kita yang bermaharajalela, kami lantik kamu jadi ketua!

Sambil itu memberi motivasi seorang lagi nakhoda, wahai panglima terbilang, jangan kau endah cakap orang, teruskan mendayung, kita sudah hampir sampai ke seberang!

Setelah suasana jadi kelam dan keadaan jadi suram, maka para nakhoda bersetuju duduk berbincang mata bertemu mata, agar fikir menjadi satu dan amal kembali padu. Maka hanya setelah beberapa ketika duduk bersemuka, semua nakhoda menarik senyum panjang dari telinga ke telinga, sengketa rupanya salah faham cuma, bertelingkah, bercakar hanya seketika.

Maka gelora itu tenang kembali, panglima mendayung lebih laju lagi, dan lanun? Lanun terus menggigit jari..

No comments:

Tak Kenal Tak Cinta

Penulis adalah insan yang cintakan seisi dunia dalam perjalanan menuju akhirat. Cinta kepada isi dunia, membawa diri cinta untuk memberi.

Diberi ruang memberi sejak di bangku Sekolah Agama Menengah Bestari (SAMBEST) Subang Jaya, Exco Kerohanian dan Sahsiah MPP Universiti Malaysia Sabah, Timbalan Presiden Persatuan Siswazah Sabah dan kini mencari ruang memberi dengan berkongsi mengasaskan Rabithah Tullab Ad-Dawli.

Pemegang ijazah Sains Marin daripada Universiti Malaysia Sabah dan meneruskan pengajian di dalam bidang syariah dan Bahasa Arab di Maahad Dawli, Dimashq.

Rabithah Tullab Ad-Dawli

Rabithah Tullab Ad-Dawli memerlukan sumbangan berterusan untuk menjalankan agenda kebajikan.

Salurkan sumbangan anda ke akaun sementara:

Maybank : 162263440765
(Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman, Pengurus Rabithah)

Persatuan Siswazah Sabah

Persatuan Siswazah Sabah
Misi Menyelamatkan Aqidah Anak Sabah

Mereka Juga Membaca :

Sebarkan Pahala Itu :

Kunjungan VIP:

Ilmuwan