:: Setiap Pemberian, Bernilai Di Sisi Tuhan ::

Tetamu Kehormat :

Monday, August 16, 2010

Memberi,Manis Bicara Mulut Da'ie!

Seorang sahabat mengangkat tangan. "Ok takpa,saya sumbangkan RM100 untuk membeli baju-baju tu!" Sahabat-sahabat yang lain mengangkat tangan. Ada yang menawarkan RM100, RM 50, malah RM1000 pun ada. Masing-masing berkejar mendapatkan pahala MEMBERI di bulan Ramadhan. Malangnya yang hijau hanya harapan dan ilusi. Jumlah sumbangan kekal RM100. Yang memberi tersengih ghairahnya tidak bersambut. Cabarnya tidak bersahut. Maka terhadlah keupayaan berdakwah dan bersiasah pada jumlah tersebut, yang disumbangkan sang penuntut ilmu yang juga berkeluarga, membayar sewa rumah dan kereta, malah bergantung hidupnya pada biasiswa.

Tahap 'Infaq' Kristian

Saya banyak bercerita dengan Haji Nicholas Sylvester dan brother Shah Kirit Kakulal Govindji dalam siri Program Pemantapan Aqidah tentang sumber kekuatan gerakan Kristianisasi. kata mereka, hampir semua penduduk Kristian negara Barat membuat potongan gaji bulanan terus ke akaun gereja. Malah, sebahagian mereka termasuk di Malaysia menetapkan supaya KESELURUHAN gaji dimasukkan ke akaun gereja, kemudian memaklumkan jumlah yang perlu digunakan untuk bulan itu supaya disalurkan semula kepada mereka. Justeru barangkali lebih daripada separuh gaji mereka menjadi milik gereja setiap bulan!

Beberapa minggu lepas saya berprogram di Kundasang, dan bertemu seorang remaja penggerak ABIM. Dia memaklumkan bahawa sebanyak 25 kampung di sebuah kawasan pedalaman di Ranau telah murtad, keluar Islam secara jamai'e! Bukan 25 orang, atau 25 keluarga, tapi 25 kampung! Sahih atau tidak berita tersebut, ia cukup untuk menggetarkan rasa tanggungjawab kepada saudara seaqidah. Apa tidak, setiap kali aktivis dakwah masuk ke sana dengan bantuan-bantuan yang tidak seberapa dan kenderaan-kenderaan persendirian, dalam perjalanan pulang mereka akan berselisih dengan lori-lori yang membawa bantuan dari pihak missionari Kristian!

Tadhiyyah Berlengah-Lengah, Ukhuwwah Bakul Sampah!

Begitulah hakikatnya. Nilai tadhiyyah di kalangan orang Islam, lebih spesifik penggerak dakwah masih di tahap yang merunsingkan. Borak santai saya dengan beberapa orang individu tentang punca mereka tidak mahu berada di barisan depan dakwah dan siyasah, terus bertanding di dalam pilihanraya dan sebagainya mendapat jawapan yang sama. "Ukhuwwah di kalangan kita masih di tahap 'manis di bibir'. Kalau bertanding, menang, mujurlah. Kalau kalah, nah, pandailah-pandailah mengais-ngais mencari rezeki." Memang benar, awalnya semangat berapi-api, akan menginfaqkan Rm100 sebulan supaya 'si kalah' boleh hidup selesa dengan sekurang-kurangnya RM1000 sebulan. Masuk bulan kedua, ketiga, dapat RM100 pun mujur! Infaq bulanan yang tidak seberapa pun semput-semput, sampaikan sang murabbitun hidup mengharap simpati pada sahabat-sahabat yang hebat bersyarah erti memberi! Yang kalah, yang dikerah, semua dibakul sampah! Menidakkan? Cubalah..

Greg Mortenson & 3 Cups Of Tea

Menyinggah-nyinggah di blog sahabat-sahabat, terjumpa perihal si Greg Mortenson dan 3 cawan teh. Kisahnya tentang seorang lelaki yang sesat memanjat Gunung K2 di pergunungan Karakarom, lalu sampai di sebuah kampung bernama Korphe. Penduduknya semua Islam, dan Greg dilayan dengan begitu baik. Dia berazam untuk membalas budi penduduk kampung. Suatu hari, terkejut melihat puluhan kanak-kanak hanya belajar di atas tanah dan menconteng papan batu, Greg menanam tekad mengusahakan dana membina sebuah sekolah di kampung tersebut. Pulang ke Amerika, dia menjual segala hartanya kecuali kereta yang menjadi rumah, setor dan tempat makannya. Dia menghantar 500 surat memohon sumbangan dan berjumpa puluhan manusia kecil dan besar, lebar dan panjang mencari saluran mencapai tekadnya, tanpa membuahkan hasil. Hinggalah akhirnya...nah, carilah sendiri kesudahannya. Seluruh dunia telah mengetahui kisah 3 Cups Of Tea. Mungkin sudah sampai masanya kita mengambil secalit manfaat daripadanya. Bagaimana sang Kristian lebih besar tadhiyyah dan tekadnya untuk MEMBERI daripada sang kaki usrah dan tarbiyyah?

Patutlah sampai sekarang Islam belum menang di Sabah...


4 comments:

Anonymous said...

Salam,

Bacalah dgn tenang, rasional jgn melenting dulu. bukan soal tajam menikam, tapi isu besar yg sama2 kita terlupa utk mengisinya. Untung penulis membongkarnya buat pedoman

Dan, jgn salah tanggapan. Penulis nampak tajam dgn sindiran dlm tulisan tapi percayalah, dlm pergaulan seharian bicaranya sopan. Tak pandai pula main leepas cakap. butir katanya dipilih satu persatu...dan paling panting penulis sorg yg humor sebenarnya


yang sebantal

Vita Meglio said...

salam

hehe...doa2 kan dipermudahkan kembali bertakhta ke sabah satu hari nanti..

moga sabah terus unggul di persada dakwah..yeke..sebarang je ayat..

wassalam.. =)

Anonymous said...

My dad told me that it is wise to mintak from Zakat.

the zakat officer told my dad that it is encouraged for any students to apply for help from zakat. unfortunately, the one who always ask for this, according to my dad which he heard from that officer is one who is wealthy and rich enough.

Sadly, zakat is not well distributed here, although the funds are a lot!

I would like to suggest you to bend the rule. ask, any of jamaah to ask from the zakat, and that will solely contributed fisabilillah.

*does zakat only specific for a state? we know right there are state with less zakat fund, but more in number of asnaf and vice versa. cant zakat of those of more be channeled to those of less, regardless of the state?

Hah. someone did back u up, upthere.

nurilhakim said...

Salam all,

Thanx anon. Mungkin partly true pa yg dicakapkn.yg part ckap sopan tu x brapa true kot.eheh

QZ,amin ya Rabb..

aeisyulillah,we tried that.insyaAllah ada hrapan gk kot.cuma prosedur pnjg skit la.smalam bru dgr isu pndah2 zakat dr TG HAHA.x silap dia sbut,hrta negeri kne diguna utk selesaikn msalah2 kbajikan n kmiskinan di ssuatu tmpt,bru blh pndah ke tmpt lain.wallahua'lam.yg pnting pusat zakat negri2 memng x bg org luar negerinya mntk zkat kt pusat dorng..wallahua'lam.thanx to dad 4 d suggestion.

Tak Kenal Tak Cinta

Penulis adalah insan yang cintakan seisi dunia dalam perjalanan menuju akhirat. Cinta kepada isi dunia, membawa diri cinta untuk memberi.

Diberi ruang memberi sejak di bangku Sekolah Agama Menengah Bestari (SAMBEST) Subang Jaya, Exco Kerohanian dan Sahsiah MPP Universiti Malaysia Sabah, Timbalan Presiden Persatuan Siswazah Sabah dan kini mencari ruang memberi dengan berkongsi mengasaskan Rabithah Tullab Ad-Dawli.

Pemegang ijazah Sains Marin daripada Universiti Malaysia Sabah dan meneruskan pengajian di dalam bidang syariah dan Bahasa Arab di Maahad Dawli, Dimashq.

Rabithah Tullab Ad-Dawli

Rabithah Tullab Ad-Dawli memerlukan sumbangan berterusan untuk menjalankan agenda kebajikan.

Salurkan sumbangan anda ke akaun sementara:

Maybank : 162263440765
(Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman, Pengurus Rabithah)

Persatuan Siswazah Sabah

Persatuan Siswazah Sabah
Misi Menyelamatkan Aqidah Anak Sabah

Mereka Juga Membaca :

Sebarkan Pahala Itu :

Kunjungan VIP:

Ilmuwan