:: Setiap Pemberian, Bernilai Di Sisi Tuhan ::

Tetamu Kehormat :

Monday, May 17, 2010

Sayonara, Jijul..

Penulis mengenali Saudara Azizul Julirin sejak diperkenalkan oleh Saudara Burhanuddin di Masjid UMS. Ketika itu dia diperkenalkan kepada penulis sebagai bekas Pengerusi Surau Al-Irfa'an Kolej Matrikulasi Labuan; posisi yang turun-temurun dipegang oleh pimpinan yang hebat dan berwawasan. Ketika itu penulis bersungguh-sungguh memujuknya mengikuti kursus Sains Marin, berbanding kursus Akuakultur yang menjadi idamannya. Tetapi pendirian beliau sukar dilunturkan. Tekad menjadi Tokei Ikan Bertaqwa (ToIB) dipasang sejak awal, justeru perjalanan hidup telah sedia diatur langkah demi langkah.

Azizul menjadi Setiausaha Kerja kepada penulis ketika dilantik sebagai Pengerusi Ikatan Sahabat EKSAH (ISEUMS) yang pertama. Kekuatannya ialah memotivasikan mereka yang berada di sekelilingnya, khususnya melalui perkongsian daripada hasil bacaan di laman SaifulIslam.Com, yang menjadi salah seoarang role modelnya. Kemudiannya Azizul meneruskan langkah kepimpinan sebagai Exco Kepimpinan dan Latihan MPP sesi 2009/2010, dan berjaya melakukan beberapa perubahan yang agak drastik khususnya di dalam cara pengendalian Minggu Suai Mesra (MSM), di mana beliau menjadi Ketua Pengarahnya. Disiplin masa membolehkan Azizul bukan sahaja diiktiraf sebagai salah seoarang ahli MPP yang terampil di zamannya, malah pada masa sama beliau banyak menyumbang dalam agenda pembangunan dakwah di UMS khususnya, dan Sabah amnya melalui penglibatan dengan Kelab Remaja Ukhuwwah dan Persatuan Siswazah Sabah.

13hb Mei yang lepas, Azizul berlepas ke Osaka bagi menjalani Latihan Industri selama 3 bulan; suatu pencapaian yang hampir mustahil bila ditimbang-timbang tahap kesibukannya. Apapun, ia mengukuhkan nilai yang penulis amati pada Azizul-'kalau aku kata ya, maka aku pasti akan mendapatkannya!'

Jijul di lapangan terbang sebelum berlepas ke Osaka, Jepun.

Semoga Jijul selamat pulang ke tanahair. Kami menantimu..

3 comments:

Anonymous said...

Tahniah Jijul. We are very proud of you and the gang! Islam boleh!

acap de souza said...

ya...bangga ada senior macam abg jijul.banyak bagi tunjuk ajar, memotivasikan diri menjadi lebih yakin.."pesananmu, jadi kekuatanku"

Zaiem Al-Hilmee said...

Selamat jalan jijul.. selamat menimba ilmu di bumi Jepun.. teruskan perjalanan..

Tak Kenal Tak Cinta

Penulis adalah insan yang cintakan seisi dunia dalam perjalanan menuju akhirat. Cinta kepada isi dunia, membawa diri cinta untuk memberi.

Diberi ruang memberi sejak di bangku Sekolah Agama Menengah Bestari (SAMBEST) Subang Jaya, Exco Kerohanian dan Sahsiah MPP Universiti Malaysia Sabah, Timbalan Presiden Persatuan Siswazah Sabah dan kini mencari ruang memberi dengan berkongsi mengasaskan Rabithah Tullab Ad-Dawli.

Pemegang ijazah Sains Marin daripada Universiti Malaysia Sabah dan meneruskan pengajian di dalam bidang syariah dan Bahasa Arab di Maahad Dawli, Dimashq.

Rabithah Tullab Ad-Dawli

Rabithah Tullab Ad-Dawli memerlukan sumbangan berterusan untuk menjalankan agenda kebajikan.

Salurkan sumbangan anda ke akaun sementara:

Maybank : 162263440765
(Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman, Pengurus Rabithah)

Persatuan Siswazah Sabah

Persatuan Siswazah Sabah
Misi Menyelamatkan Aqidah Anak Sabah

Mereka Juga Membaca :

Sebarkan Pahala Itu :

Kunjungan VIP:

Ilmuwan