:: Setiap Pemberian, Bernilai Di Sisi Tuhan ::

Tetamu Kehormat :

Sunday, October 2, 2011

Ashabul Hudud Part 1

Jami' Rafiq Hariri, Beirut.

30/9/2011

8.48am :
Tiga orang pelajar meninggalkan perhentian bas Syumairiyah menuju ke Lubnan. Seorang untuk mengeluarkan wang (sejak sekatan ekonomi US ke atas Syria, ATM di Syria tidak lagi boleh digunakan), sementara dua orang ingin memperbaharui visa. [500LS tambang, 500LS cop keluar].

11.55am :
Tiba di Perhentian Bas Beirut, menaiki teksi eksklusif ke Bank Audi, di sana dan kemudian menunaikan Solat Jumaat di Jami' Rafik Hariri, sebelum menziarahi makamnya. Ditipu tambang oleh pemandu teksi [40 000LL tambang]. Ziarah tugu dan berjalan ke pelabuhan sebelum ke perhentian bas semula untuk pulang ke Syam.

3.00pm :
Teksi bertolak ke Syria semula. [600LS tambang].

Sistem Korup, Iman Bankrup

5.30pm :
Tiba di Hudud Al-Jadidah (Border Syria), pegawai tentera di hudud enggan membenarkan kami masuk dan ingin menahan kami di tahanan. Dia mengatakan bahawa sebab kami tidak dibenarkan masuk banyak, tapi tidak satu sebab pun dapat diberi. Pemandu teksi datang bercakap kepada pegawai tanpa hasil. Kami ditinggalkan di hudud oleh pemandu teksi. Kami diiringi keluar oleh pegawai dan diarah untuk ke Lubnan semula.

Ashabul Hudud, Menjadi Penanti di No Man's Land

6.00pm :
menghubungi pihak PPMS dan Kedutaan Malaysia di Syria, tidak ada pilihan melainkan kembali ke Lubnan. Bertolak ke Hudud Masna' (Border Lubnan) untuk ke Beirut dan berbincang dengan Kedutaan Malaysia di sana. [50LS tambang]. Pegawai di Hudud Masna' enggan memberikan cop masuk untuk kali kedua ke Lubnan pada hari yang sama, lalu kami diarahkan ke Hudud Jadidah semula untuk memohon sekali lagi masuk ke Syria. Sempat menghubungi Encik Mohd Noor, pegawai kedutaan di Beirut [5000LL untuk 4 minit setengah] sebelum sai'e antara Masna' dan Jadidah untuk kali keempat [tambang 50LS].


7.00pm :
Tiba di Hudud Jadidah, mengisi perut di sana [6500LL Shish Took]. Dinasihatkan oleh semua pihak supaya tidak terus memohon cop untuk kali kedua, untuk mengelakkan daripada ditahan. Bergerak ke surau hudud, solat Isya' dan Maghrib. Suhu sekitar 16 darjah celcius, masing-masing terketar-ketar menahan sejuk. Bertawajjuh sehingga jam 9pm, Akmal tiba-tiba bangun mendirikan solat sunat dua rakaat, lalu mengambil semua pasport kami dan bergerak nekad seorang diri ke hudud. Hampir dua puluh minit kemudian, dia datang semula tanpa membuahkan hasil. Pegawai semua berjaya dijampi, cuma nama telah direkod ke dalam komputer dan komputer itu tak makan jampi.

Pejim celik pejam celik sehingga ke pagi, dan beberapa kali bermimpi sedang berprogram di Sabah semula.

Masjid Disempit, Saudara Islam Dihimpit

4.00am :
Dua orang sekuriti dari Syria Duty Free Complex berdekatan datang ke jami' dan mendapati kami yang sedang tidur. Kami dimarahi kerana menggunakan tempat solat sebagai tempat tidur, dan diarahkan keluar daripada jami'. Keadaan semakin tegang apabila salah seorang sekuriti terlihat buku yang saya jadikan bantal, What Every American Should Know About The Middle East. Semua yang berlabel Amerika tentu sekali jahat pada pandangan matanya, melainkan seluar dalam Crocs yang dipakai. Keadaan hanya menjadi tenang semula setelah Akmal menegaskan, 'La takhof, lasna terrorist'. Sekuriti tersenyum, kami memohon untuk mendirikan solat sunat tahajjud sebelum keluar daripada jami'.

31/9/2011

7.50am :
Kami bergerak semula ke Hudud Masna' (Lubnan) [50LS tambang], memohon untuk masuk ke Beirut untuk berbincang dengan pihak kedutaan di sana. Rupanya kami masih tidak dibenarkan masuk ke Beirut. Kami memohon budi bicara, lalu diminta menunggu pegawai Bahagian Aman datang daripada Beirut. Sempat bersarapan kopi dan teh [2500LL].

11.11am :
Berjaya mendapatkan visa transit selama seminggu, menaiki kereta sewa ke Ashtura [400LS] , makan tengahari di Mata'am Ikhlas [22000LL], lalu meneruskan perjalanan ke Beirut [1200LL].

Ahli Syam - Berakhlaq Mulia Di Mana Saja

2.30pm :
Tiba di Beirut, terus ke Kedutaan Besar Malaysia di Beirut, dicas 20 dolar oleh pemandu, dimaki oleh Akmal [7000LL tambang]. Tiba di kedutaan tetapi tutup kerana hari cuti, menghubungi pegawai kedutaan Encik Mohd Noor. Meminjam telefon pekerja kedai makan setelah lama berpusing meminta belas. Beliau berasal dari Suwaida', Syria. Menunggu pekerja kedutaan datang membuka pintu sejam kemudian, tinggal di sana sehinggalah malam.

Kalaulah Umat Islam Bersatu

9.00pm :
Diberi tazkirah oleh pekerja tersebut, seorang Afrika yang bernama Usman. Beliau bercakap soal kesatuan umat atas dasar berpegang kepada kalimah tauhid, Lailahaillallah Muhammadurrasulullah. Bercakap soal perpecahan, soal Hizbullah, soal Syiah dan kemenangan kuffar ke atas perpecahan tersebut. Perkongsian menarik beliau selama dua jam berakhir dengan memakan roti cicah kari yang dimasak oleh askar UN di border Lubnan-Palestin.

Bersambung..

Ramai orang mungkin pernah bertanya kepada dirinya, apa ukuran iman, lalu tidak pernah mendapatkan jawapan. Bagi kami penuntut ilmu di Syam, diberi peluang belajar di bumi terpilih tersebut, yang dikhususkan untuk orang terpilih, adalah salah satu ukuran iman. Semoga Syam menerima kami semula. Semoga kami tergolong di kalangan orang-orang beriman.

Alfatihah.

7 comments:

Mohd Hamka said...

Hebat dugan antum semua...semoga Allah memelihara kamu dalam kasih sayang-Nya Insyallah...Amin

inksensei said...

They say what didnt kill you will make you stronger.

Allah mengangkat darjat antum dengan diberiNya ujian 'hands on' yang tak ternilai di bumi bertuah Syam.

Katakanlah Alhamdulillah & teruskan berlari bro.

If only I could be in your shoes bro...

Bal Ahya' 2:154 & 3:169...

Unknown said...

1. Saya petik apa yang saya tulis di blog saya baru2 ni:

Tiga kali 'kisah' membuatkan saya terfikir betapa tidak pedulinya kita tentang peredaran zaman menggugat nilai fitrah manusia; Islam.

"Mudahan kita terhindar daripada penyakit tak pedulisme, menolak resam 'menjaga tepi kain orang' dan akhirnya hidup seperti 'katak di bawah tempurung'.


2. Sugguh, ujian itu bukan hanya perlu nampak pada mata, malah perlu
juga tampak pada hati buta.

Salam juang di bumi Sabah...

nurilhakim said...

Salam Bani,

Tak hebat pun, tapi menyakitkan sebab yang tergadai tu mahal, peluang belajar di Syam.

Syukran doanya yang berterusan :)

nurilhakim said...

Salam Bro Nasirin,

If they offered to half kill us then let us in, we would say yes.

If only we could be running together again. Bila-bila balik Malaysia, we will have to meet no matter what!

Thanks for the reminder, alhamdulillah.

nurilhakim said...
This comment has been removed by the author.
nurilhakim said...

Salam Nasir,

jangan putus asa melahirkan generasi peduli, peduli, peduli!

Part akhir tu musykil, salam juang di bumi Sabah? Macam dah doa awal abg balik pula. Waduhmen. :O

Tak Kenal Tak Cinta

Penulis adalah insan yang cintakan seisi dunia dalam perjalanan menuju akhirat. Cinta kepada isi dunia, membawa diri cinta untuk memberi.

Diberi ruang memberi sejak di bangku Sekolah Agama Menengah Bestari (SAMBEST) Subang Jaya, Exco Kerohanian dan Sahsiah MPP Universiti Malaysia Sabah, Timbalan Presiden Persatuan Siswazah Sabah dan kini mencari ruang memberi dengan berkongsi mengasaskan Rabithah Tullab Ad-Dawli.

Pemegang ijazah Sains Marin daripada Universiti Malaysia Sabah dan meneruskan pengajian di dalam bidang syariah dan Bahasa Arab di Maahad Dawli, Dimashq.

Rabithah Tullab Ad-Dawli

Rabithah Tullab Ad-Dawli memerlukan sumbangan berterusan untuk menjalankan agenda kebajikan.

Salurkan sumbangan anda ke akaun sementara:

Maybank : 162263440765
(Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman, Pengurus Rabithah)

Persatuan Siswazah Sabah

Persatuan Siswazah Sabah
Misi Menyelamatkan Aqidah Anak Sabah

Mereka Juga Membaca :

Sebarkan Pahala Itu :

Kunjungan VIP:

Ilmuwan